mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
01 Luty

SAŁATKA Z KREWETKAMI, MANGO I CYTRUSOWYM DRESSINGIEM

  

Składniki na 2 porcje:

250 g krewetek tygrysich (waga po obraniu)
1 mango
1 czerwona cebula
80 g roszponki
70 g orzechów nerkowa lub w włoskich
1/2 czerwonej papryki

Marynata do krewetek:
1/2 papryczka chilli
2 łyżeczki curry
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

Dressing:
sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka miodu
3 łyżeczki soku z limonki
starta skórka z 1 limonki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy dijon
pieprz
sól

 

Sposób przygotowania

 Marynata do krewetek: Wszystkie składniki marynaty przełożyć do miseczki, połączyć ze sobą, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

Krewetki delikatnie obrać z pancerzy, umyć i zalać marynatą, odstawić na około 30 minut, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanej patelni grillowej.

Cebulę pokroić w piórka, a mango obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Orzechy uprażyć na suchej patelni, a paprykę pokroić w kostkę.

Dressing:
Wszystkie składniki dressingu przełożyć do miseczki, dokładnie wymieszać ze sobą i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Roszponkę umyć, osuszyć, przełożyć do głębokiego naczynia, dodać resztę pokrojonych składników, krewetki i delikatnie wymieszać. Następnie posypać orzechami i polać dressingiem.

Twój komentarz




POKAŻ