mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
01 Kwie

Spaghetti bolognese

Chyba przez większość lubiane :) 

Składniki na 1 porcję:
- 50g makaronu pełnoziarnistego
- 150g mięsa mielonego wołowego/drobiowego/wieprzowego
- 200g passaty pomidorowej
- 1 łyżka oliwy
- Czosnek, cebula – ilość wedle uznania
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, bazylia, chilli – wedle uznania

 

Sposób przygotowania
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu al dente.

Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie.

Następnie dodać mięso, przyprawić wedle uznania.

Smażyć około 5 minut, po czym dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i ocet balsamiczny. Dusić. W razie potrzeby doprawić do smaku.

Makaron połączyć z sosem.

Twój komentarz




POKAŻ