mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
18 Kwie

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą, granatem i orzechami

Sałatka dla tych, co lubią połączenia wytrawne z nutą słodyczy

SKŁADNIKI

  • 1 filet z kurczaka
  • 3 garści rukoli
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 owocu granatu
  • 40g orzechów pekan lub włoskich

 

SOS

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Składniki sosu wymieszać w kubeczku, doprawić solą i pieprzem.
  2. Filet z kurczaka pokroić na plastry, doprawić solą, wysmarować oliwą i położyć na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować po 4 minuty z dwóch stron.
  3. Kawałki kurczaka posmarować łyżką sosu i dalej grillować przez ok. 1,5 minuty na nieco mniejszym ogniu, przewrócić na drugą stronę, posmarować kolejną łyżką sosu i grillować jeszcze przez ok. 1 minutę po czym zdjąć z patelni i odłożyć. Pozostały sos wykorzystać do sałatki.
  4. Rukolę opłukać na sitku, odcedzić, osuszyć i przełożyć do miski.
  5. Pomarańcze obrać i wyfiletować (ostrym nożem wykroić cząstki miąższu pomiędzy błonkami), z reszty pomarańczy wycisnąć sok i zachować go do sosu.
  6. Owoc granatu pokroić na ćwiartki i wyłuskać ziarenka. Orzechy lekko zrumienić na patelni, grubo posiekać.

Twój komentarz




POKAŻ