mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
03 Kwie

Zapiekanka makaronowa z brokułami i sosem jogurtowo-czosnkowym

Idealna na wegetariański obiad :) 

Składniki:

-mały brokuł

-2/3 średniej papryki czerwonej

-1/2 średniej cukinii

-1 mała, młoda marchewka

-kulka sera mozzarella light

-szklanka gęstego jugurtu naturalnego

-jajko

-60g makaronu razowego ( użyłam rurek, taki miałam)

-łyżeczka majeranku

-1/2 łyżki ziół prowansalskich

-1/2 łyżeczki słodkiej papryki

-spora ilość czosnku (ilość wedle uznania)

-sól ziołowa, kolorowy pieprz

 

 

Przygotowanie:

1) Makaron ugotować al dente.

2) Brokuły podzielić na różyczki i gotować na parze przez 5 min

3) Cukinię przedzielić wzdłuż na pół i pokroić na talarki, to samo zrobić z  obraną marchewką.

4) Paprykę pokroić w drobną kostkę.

5) Roztrzepać jajko z ziołami, solą i pieprzem. Dodać jogurt i czosnek, wymieszać.

6) Warzywa, makaron i 3/4 jogurtu wymieszać ze sobą, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać resztką sosu.

7) Na zapiekance poukładać pocięty ser mozzarella w cienkie plasterki, posypać słodką papryką.

8) Piec 20 min w 180*C, funkcja termoobieg 170*C.

 

Smacznego :)

Twój komentarz




POKAŻ