mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
30 Maj

Sernik na zimno z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni, więc czas na dietetyczny, odżywczy i zarazem pyszny sernik na zimno

Spód:

  • Suszone daktyle – 200g
  • Płatki owsiane – 120g
  • Olej kokosowy – 20g
  • Kakao ciemne, np. Deco Moreno – 2 łyżki
  • Woda – 50 ml

 

Masa sernikowa:

  • Twaróg chudy – 500 g
  • Nasiona chia – 20g
  • Mleko – 200g
  • Żelatyna – 15g
  • Erytrytol/ksylitol – 2 łyżki

 

Góra:

  • 1 galaretka
  • Truskawki – ok. 500g (ilość wedle uznania)

 

 

Najpierw wykonujemy to, co będzie musiało chwilę odstać, czyli:

  • Daktyle zalewamy gorącą wodą (ponad poziom) i odstawiamy na około 15min
  • Chia zalewamy mlekiem i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę
  • Żelatynę zalewamy gorącą wodą (około 150ml) i odstawiamy.
  • Galaretkę zalewamy wrzątkiem (około 450ml) mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

 

A teraz po kolei robimy warstwy

  • SPÓD:z daktyli odlewamy wodę, wrzucamy je do miksera, dodajemy olej kokosowy, wodę i kakao i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy (ale nie miksujemy). Masę wykładamy na niewielką okrągłą blaszkę. Odstawiamy.

 

  • MASA SERNIKOWA: Twaróg miksujemy z rozpuszczoną żelatyną i słodzidłem. Następnie dodajemy chia z mlekiem i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do blaszki jako druga warstwa. Blaszkę wstawiamy do lodówki na około 30 min, aby stężało.

 

  • GÓRA: Truskawki kroimy (wedle uznania) wykładamy nimi górę, a następnie zalewamy wystudzoną galaretką. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

1 komentarz

Magda  -  05 czerwca, 2020 o godz. 13:26 odpowiedz

Ile kcl może mieć całość?

Twój komentarz




POKAŻ