mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
13 Czerw

Chłodnik

Lato to czas na bardziej orzeźwiające dania – do takich z pewnością należy CHŁODNIK, czyli misa pełna warzyw

Przepis na 4 porcje:

  • Pęczek botwinki z buraczkami
  • Sok z ½ cytryny
  • 2 szklanki bulionu (lub wody z przyprawami)
  • 1 litr kefiru
  • Pęczek szczypiorku
  • Pęczek rzodkiewek
  • Pęczek koperku
  • 4 górki gruntowe
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • Łyżka ksylitolu/cukru
  • 6 średnich ziemniaków ugotowanych
  • Przyprawy do smaku: pieprz, sól

 

Sposób przygotowania:

Buraczki pokroić w niewielką kostkę, botwinkę oraz liście drobno posiekać. Następnie do garnka wlać bulion, wrzucić warzywa, dodać ksylitol i sok z cytryny i gotować około 15 min do momentu, kiedy botwinka będzie miękka. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić. Rzodkiewkę oraz ogórki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypior i koperek posiekać. Schłodzoną botwinkę połączyć z kefirem, dodać rzodkiewkę, ogórki, szczypior i koperek. Całość doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Podawać z jajami i ziemniakami.

 

  • 1 porcja: około 400 kcal

Twój komentarz




POKAŻ