mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
18 Czerw

Sałatka z truskawkami i grillowanym serem halloumi

Ta salatka to totalny must have w okresie letnim :) 

 

Składniki na 1 porcje:

  • 2 garści szpinaku swiezego
  • 150g truskawek
  • 50g sera halloumi
  • 10g płatków migdałowych
  • 1 lyzeczka oliwy

Sos

  • 1 lyzeczka oliwy
  • Odrobina tartego imbiru
  • Sok z cytryny - do smaku
  • Pol lyzeczki miodu

 

Przygotowanie

  1. Szpinak opłukać, osuszyć, posiekać na kawałki, ułożyć na półmiskach.
  2. Truskawki opłukać, osuszyć, oderwać szypułki i pokroić na połówki. Ułożyć na szpinaku.
  3. Ser halloumi pokroić na plasterki. Rozgrzać patelnię grillową, polać ją oliwą i położyć plasterki sera halloumi. Grillować przez ok. 2 minuty na średnim ogniu, do czasu aż ser od spodu pokryje się brązowymi paskami i zacznie łatwo odchodzić od patelni. Podważyć łopatką i przewrócić na drugą stronę, powtórzyć grillowanie tylko trochę krócej. Dodać do sałatki.
  4. Wymieszać w miseczce starty imbir, miód, oliwę, sok z cytryny, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Polać po sałatce. Po wierzchu posypać zrumienionymi płatkami migdałów.

 

1 porcja: ok. 350 kcal

Twój komentarz




POKAŻ