mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
12 Lip

Ciasteczka owsiane z czekoladą

Świetnie sprawdzają się jako przekąska do kawy, ale również także jako przekąska do pracy, która oprócz dobrego smaku dostarcza dobrej energii :) 

Składniki (około 14 dużych ciasteczek):

  • 60 g masła
  • 100 g ksylitolu/erytrolu
  • 2 rozkłócone jajka
  • 70 g mąki owsiane (lub zmiksowane samodzielnie płatki owsiane na mąkę)
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 50 g gorzkiej czekolady do posmarowania lub pokruszonej i dodanej do środka ciasteczek

 

Przygotowanie:

  1. W misce utrzeć masło z erytrolem/ksylitolem na jednolitą masę.
  2. Stopniowo dolewać jajka, ciągle mieszając.
  3. Przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia/sodą dodać do masy i delikatnie wymieszać.
  4. Dosypać płatki owsiane (i kawałki czekolady jeśli chcemy ciasteczka z kawałkami czekolady) i dokładnie wymieszać.
  5. Rękoma formować z masy ciasteczka i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piec w temperaturze 180* około 15 minut. Studzić na kratce.

Jesli chcemy ciasteczka z polewa czekoladowa wówczas po wystudzeniu spód ciasteczek posmarować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (musimy dodać dodatkowa ilość czekolady) - ja robiłam bez i też wyszły dobre 

 

Twój komentarz




POKAŻ