mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
07 Wrze

Aromatyczny krem z dyni z czosnkową grzanką

Aromatyczna i rozgrzewająca propozycja idealna na jesień 


Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg dyni, miąższu 
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • Czosnek – ilość do smaku (u mnie prawie cała główka)
  • 4 szklanki wody
  • Sól, pieprz, chilli, inne do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kubek jogurtu naturalnego (najkorzystniej skyr, by podbić białko)

Dodatkowo

  • 4 kromki chleba razowego z masłem i czosnkiem

 

W głębokim garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać startą/zmiksowaną dynię i marchewkę, zalać wodą i dodać przyprawy. Gotować około 30 min, następnie wszystko zmiksować i dodać zahartowany jogurt. Chleb posmarować masłem i zapiec w piekarniku. (można dodatkowo wierzch posmarować czosnkiem).

1 porcja: 300 kcal

Twój komentarz




POKAŻ