mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
16 Sty

KREM CURRY Z KALAFIORA Z PULPETAMI DROBIOWYMI

Coś dla lubiących ostre smaki 

Pulpety:

  • 500g mięsa mielonego z piersi kurczaka
  • 1 jajo
  • 30g bułki tartej
  • Przyprawy: sól, suszony imbir, papryka słodka, czosnek, pieprz -  ilość do smaku

 

Krem curry z kalafiora

  • 100g cebuli
  • 40g oliwy
  • 700g różyczek kalafiora
  • 120g ziemniaków
  • 1000g wody
  • Szczypiorek
  • Przyprawy: vegeta, kmin rzymski, imbir suszony, pieprz, chilli, kurkuma, kardamon, cynamon -  ilość do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpety

  1. Mięso wymieszać z jajem, bułką tartą i przyprawami. Uformować pulpeciki i ugotować w wodzie lub na parze. W tym czasie zrobić krem z kalafiora.

 

Krem curry z kalafiora

  1. W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, wszystkie przyprawy (oprócz vegety) i podsmażyć. Następnie zalać wodą, dodać kalafior, ziemniaki, vegetę i gotować około 25-30 min. Po tym czasie wszystko zmiksować. Podawać z pulpecikami i posiekanym szczypiorkiem.

 

Przepis pochodzi z Cookido na Thermomix :) 

 

Twój komentarz




POKAŻ