mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
02 Sty

Lekki serniczek na zimno z galaretką

   

Masa sernikowa:

  • Twaróg chudy – 500 g
  • Nasiona chia – 20g
  • Mleko – 200g
  • Żelatyna – 15g
  • Erytrytol/ksylitol – 2 łyżki (lub więcej jeśli lubisz bardziej słodkie)

 

 

Góra:

  • 2 galaretki
  • Dowolne owoce (np. borówki/maliny mrożone/świeże)

 

 

Najpierw wykonujemy to, co będzie musiało chwilę odstać, czyli:

  1. Chia zalewamy mlekiem i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę
  2. Żelatynę zalewamy gorącą wodą (około 150ml) i odstawiamy.
  3. Galaretkę zalewamy wrzątkiem (około 800ml) mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

 

 

A teraz po kolei robimy warstwy

  1. MASA SERNIKOWA: Twaróg miksujemy z rozpuszczoną żelatyną i słodzidłem. Następnie dodajemy chia z mlekiem i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do blaszki jako druga warstwa. Blaszkę wstawiamy do lodówki na około 30 min, aby stężało
  2. GÓRA: Zalewamy wystudzoną galaretką, posypujemy owocami. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Twój komentarz




POKAŻ