mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
30 Sty

Rogaliki z nadzieniem serowym

  

Składniki (na ok. 50 sztuk rogalików - można zrobić z połowy porcji):

  • - 10 g drożdży suchych
  • - 560 g mąki pszennej tortowej
  • - 300 ml mleka
  • - 2 jajka
  • - 80 g masła, roztopionego
  • - 100 g ksylitolu
  • - pół łyżeczki soli
  • - 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka - do posmarowania przed pieczeniem


Składniki na nadzienie:

  • - 400 g twarogu półtłustego
  • - 2 żółtka
  • - 4 – 5 łyżek ksylitolu 
  •  - ekstrakt waniliowy


Przygotowanie:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami . Dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto by było miękkie i elastyczne. Pod koniec dodać rozpuszczony tłuszcz.

Uformowane ciasto, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na około 1,5 godziny.
Wyrośnięcie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm.
Ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę nadzienia serowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by  koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika.
Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut).
Przed pieczeniem posmarować jajkiem z mlekiem wierzch rogalików.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 – 15 minut lub do złotego koloru.

Twój komentarz




POKAŻ