mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
09 Sty

Pieczone ziemniaki z gzikiem

Takie proste, a takie pyszne

Potrawa bez mięsa, a jednocześnie ze sporą ilością białka. 

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 500g twarogu półtłustego/chudego
  • 400g jogurtu naturalnego (u mnie skyr, ale można użyć też śmietany tylko podniesie to znacznie wartość kaloryczną)
  • Pęczek koperku
  • Pęczek szczypiorku
  • Sól, pieprz do smaku
  • Czosnek

 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy. Zawijamy je każdy osobno w folię aluminiową i układamy je na blaszce. Wstawiamy do piekarnika, temperatura 200 stopni, grzanie góra-dół, czas w zależności od wielkości ziemniaków. Ja swoje piekłam godzinę i 15 minut.
  2. Twarożek przekładamy do miski, dodajemy posiekany koperek, szczypiorek, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz oraz jogurt/śmietanę. Wszystko rozdrabniamy widelcem i mieszamy.
  3. Na talerz przekładamy upieczonego ziemniaka. Nożem kroimy go na cztery części, ale nie do końca. Następnie lekko go naciskamy i otwieramy. Nakładamy twarożek, możemy jeszcze posypać solą, pieprzem oraz świeżymi ziołami.

Twój komentarz




POKAŻ