mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
06 List

Kurczak/indyk w jogurtowym sosie curry

Przepis jest modyfikacją THERMOMIXOWEGO przepisu KURCZAK W JOGURTOWYM SOSIE CURRY

 

1 porcja z około 40g kaszy/ryżu – ok. 400 kcal

Składniki na 4 porcje:

  •  5-10 g czerwonej papryczki chili świeżej, pokrojonej na kawałki
  • 20 g korzenia imbiru świeżego, pokrojonego w 3 mm kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 6 gałązek kolendry świeżej, tylko liście (opcjonalnie pominąć)
  • 40 g oleju
  • 2-3 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1 łyżka curry mielonego
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 70 g przecieru pomidorowego
  • 500 g jogurtu typu greckiego np. Piątnicy
  • 500 g filetów z piersi kurczaka/indyka
  • 300 g cukinii
  • 1-1/4 łyżeczki soli

 

 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę, imbir i chwilę poddusić. Następnie dodać kolendrę, jogurt, przecier, pokrojonego w kostkę kurczaka/indyka i cukinię - gotować na małym ogniu około 30 - 40 min. Podawać z ugotowaną al dente kaszą/ryżem.

Twój komentarz




POKAŻ