mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
11 Gru

Kurczak w sosie orzechowym na ryżu

Szybki i bardzo sycący obiad

Składniki na 1 porcję:

  • 40g ryżu basmati/brązowego
  • 100g fileta z kurczaka
  • 25g masła orzechowego
  • 100g gorącej wody
  • 10g sosu sojowego
  • 20g przecieru pomidorowego
  • 1 garść świeżej kolendry (opcjonalnie suszonej)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie)
  • Przyprawy: ½ łyżeczki posiekanego imbiru, szczypta soli i pieprzu, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki kolendry mielonej

 

Ryż ugotować al dente. Mięso pokroić w kostkę, natrzeć kolendrą, czosnkiem i przyprawami. Na rozgrzanej patelni smażyć kurczaka przez 6 min, następnie dodać wodę, sos sojowym masło orzechowe, koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i dusić przez 2 min. Do miseczki wrzucić ryż, przełożyć zawartość patelni - całość posypać świeżą kolendrą i pokrojonym chilli.

 

Najlepiej podawać z dodatkową porcją warzyw.

 

1 porcja: ok. 450 kcal

Twój komentarz




POKAŻ