mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
14 Gru

Śledzie po kaszubsku

   

 

  • 5 filetów śledziowych ze słonej zalewy - matiasów
  • 3 czerwone cebule - 300 g
  • garść suszonych śliwek - 50 g
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek oleju 
  • łyżka octu winnego czerwonego
  • przyprawy i zioła: łyżeczka cukru/ksylitolu, 2 liście laurowe, pół łyżeczki gorczycy, 4 ziarna ziela angielskiego, szczypta pieprzu i majeranku

 

  1. Filety śledziowe można moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Co kilka godzin należy wymienić wodę na nową. Śledzie mozna też moczyć je mleku przez 1-2 godzin. Należy je następnie wyjąć, osuszyć i pokroić w kawałki wielkości około 2-3 cm. 
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę lub cienkie piórka. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Umieść cebulę i podsmażaj ją kilka minut na małej mocy palnika. Cebula ma się zeszklić i zmięknąć, nie przysmażyć. Do cebuli dodaj śliwki pokrojone w plasterki, łyżeczkę cukru/ksylitolu oraz Przyprawy. Całość zamieszaj i podsmażaj kilka minut.
  3. Na koniec dodaj też łyżkę octu i koncentrat pomidorowy. 
  4. Jeszcze ciepłą cebulę z dodatkami można przełożyć do słoika. Warstwa warzyw, warstwa śledzi - na przemian. Po przestudzeniu zakręć słoik i odstaw do lodówki.


Śledzie będą gotowe do zjedzenia już na drugi dzień. W lodówce można je trzymać do 10 dni. 

 

Twój komentarz




POKAŻ