mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
06 Gru

Kaszotto jaglane z kurczakiem i pieczarkami

Przepis jest mofyfikacją THERMOMIXOWEGO przepisu KASZOTTO JAGLANE Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI

Składniki na 5 porcji (1 porcja – 400 kcal)

  • 200g kaszy jaglanej (kilkakrotnie przepłukać)
  • 500g wody
  • 1 czubata łyżka jarzynki lub innych przypraw do bulionu
  • 30g sera parmezan (ja dałam zwykłą goudę, bo nie miałam parmezanu)
  • 60g orzechów włoskich
  • 50g cebuli szalotki
  • 2 – 3 ząbki czosnku (ilość wedle uznania)
  • 50g masła
  • 500g piersi z kurczaka/indyka pokrojonych na 2cm kawałki
  • 250g białych pieczarek, pokrojonych w cienkie plastry
  • 0,5 – 1 łyżeczka soli
  • 0,5 – 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • Garść natki pietruszki

 

 

Na głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę i czosnek – poddusić. Dodać pieczarki, pokrojonego kurczaka/indyka – podduszać kolejne 10 min. Następnie dodać kaszę, sól, pieprz oraz wodę wraz z jarzynką/przyprawą do bulionu. Gotować kolejne 30 min. Na koniec dodać liście pietruszki, pokruszone orzechy i starty ser, wymieszać.

Twój komentarz




POKAŻ