mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
06 Luty

Pomidorowe curry z indykiem na mleczku kokosowym

Pyszne i rozgrzewające 

SKŁADNIKI:

  • 400g fileta z indyka
  • 250ml mleczka kokosowego w puszce np. Real Thai
  • 1 puszka krojonych pomidorów z zalewy
  • Garść suszonych pomidorów
  • 3 pomidory bez skórki
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cebula
  • Czosnek (ilość do smaku)
  • 2 cm korzenia imbiru
  • Papryka ostra, słodka, chilli, kurkuma (po 1 łyżeczce) – ale ilość wedle uznania
  • Sól, pieprz do smaku
  • Oliwa
  • Kasza/ryż/ziemniaki

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Indyka pokroić w drobną kostkę. Wymieszać w misce z przyprawami i tartym imbirem.
  2. W głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oliwy, przesmażyć posiekaną cebulę, czosnek, dodać chiili i indyka – chwilę smażyć (w razie potrzeby podlać wodą).
  3. Następnie zalać pomidorami z puszki i wymieszać.
  4. Po 10 minutach dodać mleko kokosowe i pokrojone w paseczki suszone pomidory.
  5. Obrane pomidory pokroić w kostkę, dodać do mięsa, wymieszać i gotować jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku.
  6. Podawać z kaszą/ryżem/ziemniakami.

Twój komentarz




POKAŻ