mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
13 Marz

Zupa z soczewicy

Prosty i szybki przepis (za inne się nie zabieram ) na zupę z soczewicy

Zapewniam że zadowoli kubki smakowe wegetarian i NIE TYLKO :)

Co potrzebujemy

  • 100g nasion soczewicy (najlepiej na noc namoczyć)
  • 2 puszki pomidorow bez skórki
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • Przyprawy:sól, pieprz, papryka ostra, słodka, chilli, curry, kurkuma, bazylią - inne do smaku
  • 2 jogurty skyr naturalne
  • 1-1,5 litra wody/bulionu warzywnego

 

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć, następnie dodać soczewicę i zalać woda/bulionem. Przyprawić wedle uznania i gotować około 15-20 minut. Po tym czasie dodać pomidory i gotować jeszcze około 20 min. Na koniec dodać zahartowany jogurt i przemieszać.

Twój komentarz




POKAŻ