mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
20 Marz

CUKINIA FASZEROWANA POMIDOREM, FETĄ, JAJKIEM I KASZĄ

   

Co potrzebujemy?

Składniki na 2 porcje

  • 2 małe cukinie (po około 300g)
  • 2 jaja
  • 100g fety
  • 2 małe pomidory
  • 60g kaszy gryczanej/jaglanej/innej
  • ¼ cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • Sól, pieprz, oregano, papryka słodka/ostra, chilli – inne do smaku

 

 

  1. Cukinie umyć, przekroić na połówki, łyżeczką wydrążyć i usunąć nasiona.
  2. Na środki cukinii pędzelkiem nanieść oliwę, posypać solą, pieprzem i nasmarować czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  3. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i wstawić do piekarnika na 10 minut.
  4. Kaszę ugotować.
  5. W międzyczasie sparzyć pomidora, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Miąższ przełożyć do miski odrzucając sok i pestki pomidora. Dodać drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną w kosteczkę fetę, przyprawy, kaszę oraz roztrzepane widelcem jajka. Wymieszać i wyłożyć na cukinię.
  6. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 - 25 minut. Posypać płatkami chili lub drobno posiekaną papryczką.

 

1 porcja około: 400 kcal

Twój komentarz




POKAŻ