mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
27 Marz

Galareta z kurczaka

   

Składniki:

  • Jaja  50 g
  • Filet z kurczaka 100 g
  • Groszek zielony konserwowy 15 g
  • Liść laurowy 1 g
  • Marchew 50 g
  • Seler korzeniowy 30 g
  • Ziele angielskie 1 g
  • Żelatyna 10 g
  • Sok z cytryny 6 g

 

Sposób przygotowania: 

Jajka ugotować na twardo. Warzywa obrać i razem z mięsem włożyć do garnka. Zalać dwoma szklankami wody, lekko posolić i gotować około 30 minut. Wywar ostudzić i przecedzić. Mięso pokroić w plasterki, marchewkę w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1 niepełnej szklance gorącego wywaru i przestudzić. Mięso, jajko, groszek i marchewkę umieścić w małej miseczce, zalać żelatyną i odstawić do stężenia. Gotową galaretę polać sokiem z cytryny. 

Twój komentarz




POKAŻ