mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
10 Kwie

Gołąbki bez zawijania z ziemniakami i mizerią

W tygodniu nie mam praktycznie w ogóle czasu na gotowanie, dlatego o tym co będziemy jeść w tygodniu, staram się myśleć w weekend

Dlatego w sobotę lub w niedzielę przeważnie gotuję coś, co będzie można później wykorzystać

 

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA sprawdzą się idealnie

Smak i praktyczność – 10/10 !

Składniki na 6 porcji: (1 porcja z ziemniakami i mizerią to około 400 kcal)

  • Mała główka kapusty, ok. 500g
  • 2 małe cebule
  • Czosnek – ilość wedle uznania
  • 100g kaszy gryczany (lub innej)
  • 3 jaja
  • 20 g oliwy do gołąbków
  • 20g oliwy do sosu pomidorowego
  • przyprawy: pieprz, sól, bazylia, zioła, papryka, chilli - wedle uznania
  • Koperek, natka pietruszki – ilość wedle uznania (u mnie po 1 pęczku)
  • Mięso z kurczaka/indyka mielone (lub wieprzowe, wołowe – wówczas wyższa kaloryczność)
  • 1 litr passaty pomidorowej
  • 800 ml wody/bulionu
  • Dodatkowo ziemniaki + surówka, np. mizeria z jogurtem

 

Przepis:

  1. Kapustę poszatkuj/starkuj, następnie dodaj odrobinę soli i odstaw na 10 min. Po tym czasie odciśnij wodę. Odciśniętą kapustę przełóż do miski z mięsem.
  2. Ugotuj kaszę i następnie ostudzony dodaj do miski.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulkę i chwilę podsmaż, po czym dodaj do miski.
  4. Do składników wbij jajo, dodaj posiekany koperek/pietruszkę i przypraw wedle uznania – wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Formuj małe gołąbki i przenieś do naczynia żaroodpornego.
  6. Sos: na patelni rozgrzej oliwę, dodać posiekaną cebulkę i czosnek, chwilę podsmaż, następnie dodaj bulion/wodę i passatępomidorową/pomidory w puszce/pomidory bez skórki, dopraw do smaku i podduś.Sosem zalej gołąbki i piecz w 190 st C, 30-40 min.
  7. Ziemniaki ugotuj. Ogórki pokroić, dopraw wedle uznania i dodaj jogurt.

Twój komentarz




POKAŻ