mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
23 Maj

Placki na maślance z truskawkami

Idealne na śniadanie jak również na II śniadanie w wersji na zimno 

Składniki na około 20 placków:

  •  3 jaja
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 150g mąki (u mnie orkiszowa pełnoziarnista)
  • 400g maslanki lub jogurtu naturalnego
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • Świeże truskawki
  • Odrobina oliwy do spryskania patelni

 

  1. Maślankę/jogurt lekko podgrzej lub wyjmij wcześniej na blat razem z jajkami. Maślanka powinna być lekko ciepła.
  2. Jajka ubij na puszystą masę razem z cukrem. Wystarczą 2 minuty mikserem.
  3. Dodaj maślankę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4. Wszystko razem zmiksuj na małych obrotach. Ciasto będzie dość rzadkie.
  5. Odstaw je na parę minut, by odpoczęło. W tym czasie umyj truskawki i zdejmij szypułki. Truskawki pokrój w plasterki.
  6. Nagrzej dobrze patelnię z odrobiną oliwy. Wylewaj tyle ciasta, by powstał placek o średnicy około 10 cm. Na wierzchu układaj po kilka plasterków truskawek. Po około 30 sekundach placki przewracaj na drugą stronę.

 

 

Twój komentarz




POKAŻ