mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
02 Czerw

Zapiekanka ziemniaczana

     

Składniki na 4 porcje:

  • 600g ziemniaków
  • 800g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • 1 opakowanie pieczarek
  • 1 duża papryka
  • 1 duża cebula
  • Kilka ząbków czosnku
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki oliwy
  • 60g tartego sera
  • Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, chilli i inne do smaku

 

 

  1. Ziemniaki obrać, ugotować, następnie pokroić w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę ziemniaków, posypać przyprawami.
  2. Pieczarki, paprykę i cebulę (połowę ilości) pokroić w plasterki, poddusić na patelni z dodatkiem soli i pieprzu, dodać ketchup i wymieszać, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego jako kolejna warstwa.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso i poddusić z dodatkiem drugiej części cebuli i czosnku, doprawić wedle uznania. Przełożyć jako kolejna warstwa zapiekanki. Na koniec wyłożyć drugą część ziemniaków i posypujemy startym serem. Piec w piekarniku około 30 min, 180 st C.

 

1 porcja około 400 kcal 

Twój komentarz




POKAŻ