mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
02 Lip

Dorsz grillowany z sosem jogurtowym/śmietanowym

  

Składniki

  • 500g fileta z dorsza/mintaja/miruny
  • Przyprawy: pieprz cytrynowy, pieprz czarny + sok z cytryny
  • Świeży/suszony koperek/tymianek/natka pietruszki
  • 1 łyżka oliwy do grillowania

Sos

  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki jogurtu śmietankowego (np. Maluta) / śmietana 18%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Koper świeży/suszony
  • Sól, pieprz do smaku

 

 

  1. Filety z dorsza pokroić na porcje , umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
  2. Posypać ziołami i pieprzem
  3. Skropić sokiem z cytryny, posypać koperkiem, natką i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny . Przykryć folią spożywczą .
  4. Wyjąć z lodówki i grillować na rozgrzanej patelni grillowej-4 minuty z każdej strony.
  5. Przygotować sos : masło roztopić i wystudzić , dodać musztardę i jogurt/śmietanę wymieszać, przyprawić solą , pieprzem i sokiem z cytryny do smaku, posypać koperkiem. Polać sosem gotową rybę.

 

U mnie podane z młodymi ziemniaczkami i surówką z młodej kapusty.

 

Twój komentarz




POKAŻ