mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
28 Lip

Wegetariański makaron z sosem bolońskim

Ostatnio w gabinecie zjawia się sporo wegetarian, jak również osób zainteresowanych dietą fleksitariańską (nie, nie żadna nowa wymyślna dieta – jest to sposób odżywiania, w którym ogranicza się (ale nie eliminuje) spożycie mięsa)

A że zanim dam coś do diety – sama muszę najpierw przetestować

Tak więc dzisiaj testujęwegetaiański makaron z sosem bolońskim

 

Zapewniam, że zadowoli kubki smakowe nie tylko wegetarian

Co potrzebujemy?

Podaję składniki na 2 porcje:

  • 2 kostki naturalnego tofu (np. w Biedronce/Lidlu)
  • Marynata: 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 4 łyżki sosu sojowego (ilość jednak wedle uznania)
  • 1 łyżeczka oliwy do podsmażenia cebuli i czosnku
  • 1 butelka passaty pomidorowe/puszka pomidorów/400g świeżych pomidorów bez skórki
  • Cebula, czosnek, bazylia (świeża/suszona), sól, pieprz – do smaku
  • Makaron

 

Sposób przygotowania

Tofu zamrozić w opakowaniu dzień wcześniej/rano/kilka godzin przed planowanym obiadem. Przed użyciem przełożyć do ciepłej wody. Rozmrożone tofu wyjąć z opakowania, odcisnąć nadmiar wody i pokruszyć dłońmi. Dodać składniki marynaty i dokładnie wymieszać. Zamarynowane tofu przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15-20min w temp. 180st. W czasie pieczenia zamieszać kilka razy, żeby równomiernie się przypiekło. W czasie pieczenia tofu na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać pomidory, przyprawić. Całość smażyć ok. 10 minut aż powstanie gęsty sos. Na koniec dodać upieczone tofu i wymieszać. Podawać z makaronem.

Twój komentarz




POKAŻ