mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
31 Lip

3-składnikowy sernik na zimno z owocami

Czas przygotowania zajmuje dosłownie chwilkę, trzeba jednak trochę odczekać pomiędzy kolejnymi krokami, aby galaretka miała czas by stężeć.

 

Cała blacha starcza na ok. 10 porcji (1 porcja to około 240 kcal – więc na deser do kawki jak znalazł)

Składniki:

  • 1kg twarogu sernikowego
  • 4 galaretki o dowolnym smaku (u mnie do masy twarogowej 2 brzoskwiniowe, a na wierzch truskawka i malina)
  • 200g malin (lub dowolnych innych owoców)

 

 

Przygotowanie:

  1. Do garnuszka wlej 500ml wrzątku (nie więcej!) i wsyp dwie galaretki – całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut do ostygnięcia. Po tym czasie ponownie dokładnie wymieszaj.
  2. Gdy galaretka będzie chłodna, do garnka dodawaj stopniowo twaróg i blenduj na gładką masę.
  3. Wstaw do lodówki na ok 15-20 minut, aby masa lekko zgęstniała. Gotową masę przełóż do tortownicy – u mnie 25cm (sprawdź, czy jest dokładnie zamknięta) i wstaw do lodówki na ok. 1h.
  4. Po tym czasie do garnuszka ponownie wlej 500ml wrzątku (nie więcej!) i rozpuść kolejne dwie galaretki – całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut do ostygnięcia.
  5. Po tym czasie ponownie dokładnie wymieszaj.
  6. Na wierzch masy sernikowej wyłóż owoce, następnie całość zalej galaretką i pozostaw w lodówce na ok 2h.

Twój komentarz




POKAŻ