mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
20 Sier

Placki z cukinii

Sezon na cukinię w pełni

Składniki na 2 porcje:

  • Ok. 900g cukinii (1 duuuza)
  • 90g mąki (może być pół na pół zwykłej z pełnoziarnista)
  • Pieprz, sól, świeży czosnek, bazylia - ilość wedle uznania (u mnie duuuzo czosnku)
  • 3 jaja
  • 15g oliwy/oleju kokosowego
  • Pomidory suszone pokrojone w kostkę (suche, bez zalewy, np. W biedronce/Lidlu)

 

Sposób przygotowania:

Cukinie obrac, startować/zmiksować, dodać sól, odstawić na około 30 min i odcedzić sok. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, doprawić do smaku. Smażyć na rozgrzanej oliwie/oleju (najlepiej robić małe i płaskie, wtedy znacznie lepiej się przewraca:).

Podawać z sosem np. jogurtowo-czosnkowym.

 

1 porcja: ok. 450 kcal

Twój komentarz




POKAŻ