mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
10 Wrze

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z SOSEM SZPINAKOWYM I RYBĄ

– ten przepis zdecydowania trafia u mnie do folderu ULUBIONE

Składniki na 2 porcje

  • 500g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku (250g)
  • Pomidory suszone (bez zalewy – kupuję przeważnie w Lidlu), może być też po prostu przyprawa suszone pomidory
  • 200g śmietany 12% (u mnie był jogurt śmietankowy Maluty)
  • 1 łyżka oliwy
  • Przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól + sok z cytryny
  • 400g fileta dorsza/mintaja/morszczuka (zdecydowanie lepiej sprawdzą się świeże filety niż mrożone)
  • 40g sera mozzarella lub innego sera do posypania

 

 

Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki ok. 0,5 cm, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w rozgrzanym do 180st piekarniku.

W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, czosnek, szpinak, pokrojone suszone pomidory, przyprawić i podduszać. Na koniec dodać śmietanę/jogurt i wymieszać. Wylać masę szpinakową na upieczone ziemniaki, dodać pokrojoną w plastry rybę (doprawić również delikatnie np. przyprawą do ryb i sokiem z cytryny), całość posypać startym serem. Piec 10 - 15 min w 180 st.

 

1 porcja: 450 kcal

Twój komentarz




POKAŻ