mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
22 Paź

Bigos z kapusty kiszonej

   

  • 500 g fileta z kurczaka (lub mięsa wieprzowego jak ktoś woli)
  • 200 g kiełbasy 
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 szklanki wody
  • 30 g suszonych grzybów (np. borowików)
  • Kilka suszonych śliwek
  • 1 jabłko (np. reneta lub antonówka) - opcjonalnie
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

 

PRZYPRAWY

  • 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka majeranku

 

Mięso pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oliwie w dużym garnku. Dodać mięso i je obsmażyć. Wlać wodę z solą i pieprzem, zagotować. Następnie dodać połamane suszone grzyby, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 45 minut. Dodać przyprawy, posiekane śliwki, obrane i pokrojone w kosteczkę obrane jabłko i wymieszać. Dodać odciśniętą kiszoną kapustę oraz 1/4 szklankę wody, wymieszać. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut. Kiełbasę pokroić w kostkę (można delikatnie podsmażyć na suchej patelni), dodać do kapusty i gotować przez ok. 30 minut. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę gotować. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Twój komentarz




POKAŻ