mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
07 Paź

Makaron z sosem szpinakowym i pieczonym łososiem

  

 

  • Filet z łososia + pieprz, sól i sok z cytryny
  • Makaron pełnoziarnisty
  • 2 opakowania świeżego szpinaku (400-500g)
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Przyprawy do szpinaku: pieprz, sól, chilli, pomidory suszone (i inne wedle uznania)
  • 150g jogurtu naturalnego/skyr

 

Z łososia zdjąć skórkę, oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i piec w piekarniku około 20 min w 180 stC. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, szpinak, pokrojone pomidory, przyprawy i podduszać. Na koniec zdjąć z ognia, dodać jogurt i mieszać. Makaron ugotować al dente, następnie połączyć z sosem szpinakowym, na wierzch położyć łososia.

Twój komentarz




POKAŻ