mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
10 List

Grillowane kotleciki z ziemniakami hasselback

    

Z przepisu wychodzi około 15 kotlecików

 

Grillowane kotleciki

  • 800g mięsa mielonego z indyka
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 bułka namoczona w wodzie

 

Na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Następnie dodać przyprawy i wymieszać. Przestudzoną zawartość patelni dodać do mięsa, doprawić natką pietruszki, solą i pieprzem, dodać wyciśniętą z wody bułkę. Wszystko razem wymieszać i formować nieduże kotleciki. Smażyć z dwóch stron około 2-3 minuty na patelni grillowej z dodatkiem oliwy, aby kotleciki nie przywarły.

 

Ziemniaki Hasselback 

  • 6 średnich ziemniaków,
  • przyprawa do ziemniaków - do smaku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Ziemniaki obrać, następnie przekroić wzdłuż. Ponacinać i przyprawić do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć ziemniaki i polać pozostałą oliwą. Piec w 200 stopniach około 30-40 minut (sprawdzać widelcem czy są miękkie).

Podawać z dowolną surówką.

Twój komentarz




POKAŻ