mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
23 List

Makaron z kurczakiem po chińsku

    

Przepis na 4-5 porcji

  • 500g fileta z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 papryka
  • 2 średnie cebule
  • makaron ryżowy (ilość wedle uznania)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • ocet ryżowy do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • przyprawy do kurczaka (sól, pieprz, papryka słodka i ostra)
  • trochę mąki kukurydzianej do posypania kurczaka
  • sezam do posypania

 

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, przyprawić do smaku i posypać mąką. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą/olejem (1 łyżka) – przełożyć do miseczki. Marchewkę, paprykę pokroić w zapałki, cebulę w piórka, czosnek w plasterki, przesmażyć na tej patelni z drugą łyżką oliwy/oleju (warzywa powinny być lekko twarde, nie za miękkie). Następnie do warzyw dodać wcześniej usmażonego kurczaka, dodać ocet ryżowy, sos sojowy i przyprawy do smaku.

Wymieszać wszystko i chwilę smażyć. Podawać z ugotowanym/zaparzonym makaronem i sezamem.

Twój komentarz




POKAŻ