mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
04 List

Makaron z krewetkami, pieczarkami i pesto

  

Co potrzebujemy:

  • 400g krewetek
  • 250g pieczarek
  • 1 łyżka pesto bazyliowego
  • ¼ szklanki wody/bulionu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki masła
  • Opcjonalnie: świeża bazylia
  • 2 porcje makaronu (u mnie tagliatelle pełnoziarniste)
  • Marynata: 1 łyżeczka ziół prowansalskich, płatki chilii (lub przyprawa chilli), papryka słodka, sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

  1. Krewetki rozmrozić, obrać i oczyścić.
  2. Doprawić składnikami marynaty i odłożyć na kilkanaście minut.
  3. Makaron ugotować al dente.
  4. Przygotować pesto. Pieczarki pokroić na plasterki.
  5. Na dużej patelni na gorącej oliwie smażyć krewetki po około minucie z każdej strony. Odłożyć na talerz.
  6. Na tę samą patelnię włożyć pieczarki oraz masło, smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty.
  7. Po chwili wlać gorący wodę/bulion i podgrzać. Włożyć z powrotem krewetki i zagotować co chwilę mieszając.
  8. Dodać pesto i wymieszać. Dodać odcedzony makaron i wymieszać. Chwilę razem podgrzewać aby makaron zagęścił sos i obtoczył się w nim. Podawać z posiekaną bazylią.

Twój komentarz




POKAŻ