mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
07 List

Kurczak Teriyaki

Pyszna propozycja obiadu do przygotowania w kilkanaście minut 

 

  • ok. 450 g filetów z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 łyżek sosu sojowego 
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • +2 łyżki sezamu 


W miseczce wymieszać oliwę, sos sojowy, sok z limonki, miód, starty imbir i czosnek. Całość sosu wylać na patelnię, wyłożyć kurczaka pokrojonego w cienkie plastry i podduszać z każdej strony po 5 minut pod przykryciem. Na koniec posypać uprażonymi nasionami sezamu. 

Podawać z ryżem/kasza/ziemniakami i dowolna porcja warzyw.

Twój komentarz




POKAŻ