mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
02 Gru

Czekoladowe BROWNIE z fasoli

Może brzmi mało zachęcająco, ale zapewniam, że naprawdę jest pyszne.

Składniki

  • 2 puszki fasoli czerwonej - 500 g
  • 4 małe lub 3 duże jajka
  • 6 łyżek kakao, np. Deco Moreno - około 40 g
  • około 1/3 szklanki oleju/oliwy - 90 g
  • 60g ksylitolu (w oryginalnym przepisie 80g cukru)
  • 2 małe dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Polewa

  • 50g ciemnej czekolady (u mnie 80%)
  • Ok. 100g mleka

 

  1. Jaja miksować z ksylitolem na wysokich obrotach kilka minut. Pod koniec ubijania powinna powstać puszysta, jasna piana. Przelać do miseczki.
  2. Do tego samego miksera wrzucić pokrojonego banana, przepłukaną fasolę oraz wlać olej/oliwę – miksować na gładką masę.
  3. Następnie dodać kakao oraz sodę oczyszczoną (polecam dodać również szczyptę soli). Zmiksować.
  4. Do masy kakaowo-fasolowej dodać ubite wcześniej jaja i delikatnie wymieszać na jednolitą masę.
  5. Ciasto wylać do kwadratowej formy (wcześniej delikatnie natłuścić, aby nie przywarło)
  6. Piec w rozgrzanym do 180 stC piekarniku, około 35-45 min (sprawdzać w międzyczasie, aby się nie wysuszyło). Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika, a po 10 min wyjąć i przełożyć do wystudzenia.
  7. Polewa: czekoladę rozpuścić w mleku, polać ciasto. Można posypać kilkoma malinami.

Twój komentarz




POKAŻ