mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
28 Maj

Sernik na zimno z galaretką i owocami

 

Może nie jest to idealnie dietetyczne ciasto, ale za to ulubione ciasto mojego Męża - a to jest silny argument, by je zrobić. Poza tym jak we wszystkim liczy się umiara jeden kawałek to jedynie około 200 kcal :)

Składniki na 12 porcji:

  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 50g ksylitolu (w oryginalnym przepisie 100g cukru)
  • 60g masła
  • 500g twarogu chudego/półtłustego
  • 100g herbatników lub biszkoptów
  • Świeże truskawki (lub borówki/maliny)

 

Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę brzoskwiniowa rozpuścić w 1/2 ilości wody podanej na opakowaniu, natomiast galaretkę wisniowa w 3/4 ilości wody podanej na opakowaniu - odstawić do ostudzenia.
  2. Ksylitol zmielić na puder. Dodać masło i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia. Ostudzić, a następnie dodać twaróg i zmiksować na gładka masę.
  3. Do masy twarogowej dodać galaretkę brzoskwiniowa i dokładnie wymieszać.
  4. Na dno foremki ułożyć herbatniki/biszkopty - na to wylać masę twarogowa i wstawić do lodówki do stężenia na około 1h.
  5. Na koniec na wierzch dodać pokrojone truskawki i zalać je galaretkę wisniowa. Wstawić do lodówki na czas całkowitego stężenia.

 

Całość 12 porcji: około 2500 kcal

1 porcja: około 210 kcal

Przepis pochodzi z Thermomixowego przepisu „sernik na zimno z galaretką i owocami” z jedynie delikatną modyfikacją

Twój komentarz




POKAŻ