mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
04 Maj

Polędwiczki wieprzowe z ziemniakami i buraczkami

Sprawdzony przepis mojej Mamy na polędwiczki wieprzowe 

Składniki na 1 porcję (około 400 kcal) 

  • 120g polędwiczki wieprzowej 
  • 1 łyżeczka masła klarowanego 
  • pół małej cebuli 
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • Przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, inne do smaku 
  • 200g ziemniaków 
  • 150g buraczków tartych pogrzanych na 1 łyżeczce oliwy z cebulką (u mnie jeszcze dodatkowo surówka marchew-jabłko)

 

Mięso pokroić w plastry. Doprawić solą, pieprzem (ewentualnie przyprawa do wieprzowiny), skropić sokiem z cytryny. - najlepiej odstawić do lodówki na kilka godzin/na noc. 
Na maśle klarowanym zeszklić cebule, posiekane ząbki czosnku, dodać mieso, podsmazyc, następnie zalać wrzątkiem i dusić do miekkosci. W trakcie dodać liść laurowy, ziele angielskie /inne do smaku.
Podawać z ziemniakami i buraczkami/surówkami.

Twój komentarz




POKAŻ