mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
30 Lip

Mleczny deser z tapioki z musem truskawkowym

Słów kilka o TAPIOCE - jest pozyskiwana z manioku, czyli rośliny stanowiącej podstawę diety w Ameryce Południowej. Jest źródłem węglowodanów złożonych. Wykorzystywane w popularnych Bubble Tea.

Składniki na 2 porcje (1 porcja około 300 kcal)

  • 500 ml mleka krowiego/roślinnego
  • 50g tapioki
  • 4 łyżeczki ksylitolu

 

  • 400g truskawek (lub dowolnych owoców)
  • 2 łyżeczki ksylitolu

 

  1. Mleko zagotować z ksylitolem, następnie zmniejszyć ogień i dodać tapioke. Gotować około 25 min do momentu aż kuleczki staną się przezroczyste.
  2. W międzyczasie owoce zmiksować na mus z dodatkiem ksylitolu.
  3. W Pucharku ułożyć najpierw mleczna cześć i polać musem.

Twój komentarz




POKAŻ