mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
06 Sier

PLACKI CUKINIOWO-ZIEMNIACZANE Z PIEKARNIKA

Jest to przepis z Thermomixowego Cookido "placki cukiniowo-ziemniaczane" z tą różnicą, że moje placki są pieczone a nie smażone, dzięki czemu zaoszczędziłam duuuuuuuużo kalorii. 
 

Co potrzebujemy: 

  • 600g ziemniaków 
  • 600g cukinii
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 150g płatków owsianych górskich lub błyskawicznych 
  • 50g skrobi ziemniaczanej 
  • 3 jaja 
  • Przyprawy: pieprz, sól, zioła, inne wedle uznania 

Dip jogurtowy 

  • 1 duży jogurt naturalny 
  • pół pęczka kopru 
  • 1-2 ząbki czosnku + przyprawy 

 

Sposób przygotowania 
Ziemniaki i cukinię obrać i zmiksować/zetrzeć na tarce o małych oczkach, następnie dobrze odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać. Piec w piekarniku 30-40 min, 200 stC (sprawdzać w trakcie pieczenia, bo zależy od mocy piekarnika). 
Do jogurtu dodać posiekany koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy (pieprz, sól). 

Twój komentarz




POKAŻ