mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
01 Marz

Gulasz wołowy

  

  • 1 kg wołowiny
  • 1 duża papryka
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej (około 40g)
  • 4 łyżki oliwy
  • 500 ml wody
  • przyprawy i zioła: po 1 łyżeczce soli i słodkiej papryki; pół łyżeczki ostrej papryki; 1/3 łyżeczki pieprzu; 2 nieduże listki laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką. Na patelni mocno rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić mięso, podsmażyć. Następnie zawartość patelni przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy (oprócz soli). W międzyczasie na patelni rozgrzać kolejne 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i czosnek – zeszklić i następnie dodać do wołowiny. Wrzucić również pokrojoną marchewkę. – całość dusić około 1 godzinę na małym ogniu z przykrywką. Po tym czasie dodać pokrojoną w słupki paprykę i sól – dusić kolejną godzinę. Na koniec doprawić do smaku.

 

Całość gulaszu to około 1800 kcal (6-8 mniejszych porcji)

Podawać z kaszą/ryżem/ziemniakami i surówką.

Twój komentarz




POKAŻ