mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
07 Maj

Zapiekanka makaronowa z mięsem i pieczarkami

       

Składniki na 4 duże porcje, bo robię od razu na 2 dni

  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • 800g pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • Przyprawy: sol, pieprz, papryka słodka, ostra i zioła do smaku

 

  • 4 średnie pomidory
  • Pęczek pietruszki
  • 100g żółtego sera
  • 250g makaronu (u mnie mieszanka: razowego, z soczewicy, ciecierzycy i co tam jeszcze w pojemniku było)

 

  1. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojona cebule, pieczarki, czosnek i mieso, posypać przyprawami i podduszac.
  2. W międzyczasie ugotować makaron al dente.
  3. Na spod naczynia żaroodpornego wsypać ugotowany makaron, następnie podduszone mieso z pieczarkami, pokrojone pomidory (tutaj posypać ponownie przyprawami do smaku), posypać posiekana pietruszka, położyć plastry sera i piec w piekarniku 30 min 190 st.

Twój komentarz




POKAŻ