mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
31 Lip

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

   

Gulasz wieprzowy z pieczarkami 

  • 1kg karkówki wieprzowej 
  • 500g pieczarek 
  • 2 duże marchewki 
  • 1 duża papryka 
  • 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy 
  • Przyprawy: przyprawa do gulaszu, pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, chilli, majeranek


Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawą do gulaszu i podsmażyć na 1 łyżce oliwy. Przełożyć do garnka, zalać wodą (tak by mięso było zakryte) dodać ziele, liść, zioła, chili, czosnek, marchewkę pokrojoną w talarki i gotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w grubsze plastry. Cebulę razem z pieczarkami poddusić na patelni na drugiej łyżce oliwy. Dodać do mięsa. Gotować ok 1 godzinę aż mięso zmięknie.

Gdy mięso będzie już miękkie dodać koncentrat, paprykę w proszku i świeżą paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Chwilę gotować aby papryka była pół chrupka. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszą/ryżem/ziemniakami i dowolną surówką. 

Twój komentarz




POKAŻ