mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
12 Luty

Pulpety w sosie pieczarkowym

       

Co potrzebujemy?

  • 400g mięsa mielonego z kurczaka/indyka (jeśli ktoś woli – wieprzowina, wołowina)
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 jaja
  • Sól, pieprz, zioła do smaku

 

Sos:

  • 800g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 200g śmietany 12%

 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę oraz pokrojone pieczarki, doprawić solą i pieprzem, podduszać. W międzyczasie przygotować pulpety: w misce połączyć mięso, bułkę tartą, jajo, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (pieprz, sól, zioła wedle uznania), uformować małe pulpety i ugotować w garnku z dodatkiem liścia laurowego - gotować około 10min. Gdy pulpety są już gotowe, przełożyć na patelnię z pieczarkami i zlać trochę wody z garnka do pieczarek, by zrobił się sos - podduszać przez kilka minut, na koniec dodać śmietanę, wymieszać.

 

Podawać z dowolnymi dodatkami: ziemniaki/kasza/ryż/makaron + surówka

Twój komentarz




POKAŻ